Belangenbehartiger met financiële en economische expertise

Vacature gesloten

Belangenbehartiger met financiële en economische expertise

Aedes Den Haag

Wat is vereist?

 • Afgeronde wo-opleiding in een financiële of economische richting
 • Aantoonbare ervaring in de (semi-)publieke sector en met inhoudelijk complexe dossiers
 • Ervaring met projectmatig werken en voelt zich thuis als Projectmanager
 • Snel kennis kunnen nemen van de (bedrijfseconomische) inhoud
 • Gevoel voor gewenste vernieuwingen en politiek Den Haag
 • In staat om issues in de praktijk te vertalen naar sectorniveau en omgekeerd
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift
 • Oplossingsgericht en een analytische, cijfermatige denker

Wat krijg je?

 • €4.171 - €6.365 bruto p/m (afhankelijk van kennis en ervaring)
 • 36-urige werkweek
 • 29 vakantiedagen
 • Minimaal 10 kennisbijeenkomsten via de Aedes Academie en ruime mogelijkheden voor externe opleidingen
 • Laptop, mobiel, NS-Business Card, sport- en internetvergoeding
 • Thuiswerkmogelijkheden / hybride werken

Wat doe je?

 • 20% Ontwikkelingen op financiële dossiers bijhouden en analyseren
 • 30% Met stakeholders en leden communiceren
 • 20% Adviesnotities opstellen
 • 10% Financiële impactberekeningen maken
 • 20% Aan overleggen deelnemen

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Ilona Azar de Vlieger

HR Adviseur

Vacature

Als Belangenbehartiger met een financiële en economische expertise ben je verantwoordelijk voor het bewaken van de balans tussen de maatschappelijke investeringsopgave van de corporatiesector en de beschikbare financiële middelen. In je rol heb je te maken met een breed scala aan financiële en economische onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan de financiering van middenhuurwoningen, de financiële verantwoording en de diepgaande doorrekeningen van corporatiefinanciën. Samen met externe partners, zoals het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Autoriteit woningcorporaties en accountantsorganisaties, vertegenwoordig je met overtuiging en deskundigheid de belangen van de corporatiesector.

In het programmateam Financiën en Stelsel werk je aan diverse financiële en stelselmatige uitdagingen. Hieronder vallen de landelijke doorrekeningen van de Nationale Prestatieafspraken, het vormgeven van een duurzaam prestatiemodel en thema's als de Rijksbegroting en fiscaliteit en het reduceren van regeldruk. Als aanspreekpunt en expert voor zowel de leden van Aedes als hun externe partners vertaal je complexe analyses naar het grotere geheel van de corporatiesector en identificeer je vroegtijdig ontwikkelingen en uitdagingen. Je reageert niet alleen op ontwikkelingen, maar durft ook het voortouw te nemen, vragen te stellen en je standpunt vast te houden in gesprekken en beleidsvoorstellen.

Je komt te werken op de afdeling Belangenbehartiging / Publieke Zaak (BBPZ), dat bestaat uit meerdere Junior, Medior en Senior Belangenbehartigers en twee Lobbyisten. Binnen deze afdeling word je onderdeel van het programmateam Financiën en Stelsel, dat uit vier medewerkers bestaat. De afdeling wordt aangestuurd door een Manager, die tevens jouw leidinggevende is.

Als jij je graag verdiept in complexe materie, je graag een maatschappelijk doel wilt dienen en je het niet erg vindt om soms je plannen aan te passen vanwege veranderende omstandigheden, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Belangenbehartiger met financiële en economische expertise

Op een leuke werkdag heb je samen met je collega's een analyse omgezet in een publicatie die op de voorpagina van diverse kranten verschijnt. Hierop reageert de minister positief: er wordt beloofd om aan de slag te gaan met jouw aanbevelingen uit het rapport.

Op een minder leuke werkdag heb je na diverse overleggen nog steeds een volle mailbox en is de notitie die je wilde schrijven nog niet af. Het is dan zaak om goed je werkzaamheden te plannen en te prioriteren.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Een politieke partij dient een motie in om de huren volgend jaar te bevriezen. Wat doe je?

Huur is de belangrijkste inkomstenbron van woningcorporaties. Bij een huurbevriezing blijft er minder geld over voor investeringen en uitgaven aan onderhoud, verduurzaming en nieuwbouw. Aan de hand van berekeningen maak je de impact en consequenties van een huurbevriezing inzichtelijk. Je geeft daarnaast een kwalitatieve onderbouwing waarom het redelijk is de huren te verhogen, bijvoorbeeld omdat de onderhoudskosten ook zijn gestegen of omdat de inkomsten van huurders nog sterker zijn gestegen. Samen met de Lobbyist zorg je ervoor dat dit bij alle politieke partijen onder de aandacht wordt gebracht. Je schakelt hierover met het ministerie en waar nodig breng je ook de media in stelling om het perspectief van corporaties voldoende onder de aandacht te brengen.

Groeipad

Bij Aedes zijn er ruime mogelijkheden om opleidingen te volgen, zowel intern als extern. Zo kun je onder andere via de Aedes Academie diverse kennisbijeenkomsten bijwonen die jouw verder helpen in je persoonlijke ontwikkeling.

Belangenbehartiger met financiële en economische expertise

Werken bij Aedes

Aedes is de branchevereniging van de woningcorporaties in Nederland. Als branchevereniging onderhouden medewerkers en leden contacten met stakeholders en overheden op alle niveaus door hen te voorzien van de juiste informatie over de werkzaamheden van de corporaties. Op die manier streven we ernaar belemmerende, onnodig kostenverhogende regelgeving te bestrijden. Ook werken we eraan dat onze partners en stakeholders de corporaties ervaren als een van de partijen die actief strijden tegen de huidige wooncrisis. We stimuleren professioneel samenwerken en kennisuitwisseling tussen leden en betrokken ketenpartners door ervaringen te delen, middelen optimaal in te zetten en te investeren in verbeteringen.

Aedes moedigt mensen met alle (studie)achtergronden, geboorteplaatsen, geloofsovertuigingen, (fysieke) uitdagingen, genders en seksuele voorkeuren uitdrukkelijk aan om te solliciteren.

 • Hoofdkantoor in Den Haag
 • 62% / 38%
 • Gem. leeftijd 45 jaar
 • ± 75 werknemers in Nederland
 • Business casual
 • Thuiswerkmogelijkheden

Collega's

Wiebeke Sittrop - Contentspecialist

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik was niet actief op zoek naar een andere functie of organisatie, maar toen Aedes via via voorbij kwam, zag ik zelf meteen de match. Een actieve vereniging midden in het maatschappelijke veld, waar ik bovendien een ander aspect uit het communicatievak kon oppakken. De professionele collega’s en de dynamiek maakten het plaatje compleet.

Wat was je vorige baan?
Communicatiespecialist bij Nevi, de vereniging voor inkoop. Vele jaren gewerkt en veel ervaring opgedaan. Werken voor een vereniging past echt bij mij.

Anne van Stijn - Adviseur Sectorontwikkeling Verduurzaming, Gezond en Veilig Wonen

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik wil graag impact maken in mijn werk: samen met corporaties aan de slag aan goede, betaalbare én duurzame huisvesting. Bij een vereniging kun je werken aan verandering en de hele sector een stapje naar links of rechts brengen. Dat vind ik een gave uitdaging!

Wat was je vorige baan?
Ik werkte aan de Technische Universiteit Delft in de faculteit bouwkunde. Daar gaf ik onderwijs en deed ik promotieonderzoek naar circulair renoveren. In mijn onderzoek werkte ik aan innovatie samen met woningcorporaties en hun ketenpartners.

Wat doe je in je vrije tijd?
Mijn vrije tijd spendeer ik met mijn familie. Daarnaast ben ik veel tijd kwijt aan het klussen in onze woning, die toch wel als een opknappertje bestempeld mag worden.

Ivar Kramer - Adviseur Sectorontwikkeling en Professionalisering (Data en Benchmarking)

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens mijn studietijd is de interesse in volkshuisvesting, woningmarkt en ruimtelijke ordening gegroeid. Ik heb geprobeerd deze interesse ook in mijn werk voort te zetten en dat is gelukt bij Aedes. Hier werk ik dagelijks met corporaties aan de grote maatschappelijke opgaven voor de volkshuisvesting.

Wat was je vorige baan?
Adviseur wonen bij de adviesbureau Stec Groep.

Wat doe je in je vrije tijd?
Zelf veel sporten én het volgen van sport: wielrennen, hardlopen en voetbal.

Job Borggreve - Belangenbehartiger regio Zuid

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
In mijn periode als trainee bij Aedes merkte ik dat het werken in een vereniging me goed lag. Werken in een sector die constant verandert, vond ik zeer uitdagend. Ik wilde daarom terugkeren – en dat is gelukt!

Wat was je vorige baan?
Trainee bij Talent in Huis, traineeship van de woningcorporaties. Dat bestond uit 3x 6 maanden; voor mij was dit twee keer een corporatie en dus één keer Aedes.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen, lang in de keuken staan, lachen met vrienden en vogels spotten.

Ilona Azar de Vlieger - HR Adviseur

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik kwam uit het buitenland waar ik woonde en was op zoek naar een baan in de HR-wereld. En toen kwam Aedes en het klikte meteen. Een platte organisatie waarin ik veel vrijheid en verantwoordelijkheid kreeg. Dat paste perfect bij mij!

Wat was je vorige baan?
Teammanager van de internationale afdeling L10N.

Wat doe je in je vrije tijd?
Koreaanse dramaseries kijken, veel boeken lezen en vrienden ontvangen!

Sollicitatieproces

Telefonisch kennismakingsgesprek met Recruiter
± 1-2 weken
Eerste gesprek met manager, collega en HR
± Binnen 1 week
Tweede gesprek met manager en tweede collega
± Binnen 1 week
Benoemingsgesprek met Directeur
± Binnen 3 dagen
Pre-employment screening
± Binnen 1 week
Arbeidsvoorwaardengesprek en aanbod

Interessante baan?